Működési szabályzat

Cserfakert Termelői piac Működési Rendje

  1. A piac neve: Cserkfakert Ecseri Termelői piac
  2. A piac helye: 2233 Ecser Széchenyi utca 36., a piac helyrajzi száma: 704, ingatlan tulajdonosa: Kellei András
  3. A piacot működési nyilvántartásba vevő szerv: Ecser Nagyközség Jegyzője.
  4. A piac fenntartója és üzemeltetője: Kellei András, székhelye: 2233 Ecser, Szegfű utca 32, elektronikus levelezési címe: cserfakert@gmail.com
  5. A piac jellege: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 5a. pontja szerinti: helyi termelői piac.
  6. A piac olyan piac, ahol az 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet (a továbbiakban:kistermelői rendelet) szerinti kistermelő magánszemély Pest megyében, vagy Ecser 40 km-es körzetén belül (légvonalban) más megyében, működő gazdaságából származó mezőgazdasági termékét, illetve élelmiszeripari termékét értékesítheti.
  7. A piacon kizárólag a járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal által nyilvántartásba vett és kistermelői regisztrációs számmal rendelkező, kistermelőnek minősülő személyek jogosultak árusítani a kistermelői rendelet szabályainak megtartásával.
  8. A piacon árusítható termékek körét a kistermelői rendelet határozza meg. Az árusítást végző személyek kistermelői igazolványában vagy engedélyező hatóság által kiadott határozatban termékeket árusíthatják.
  9. A piacon nyers hús kizárólag a kistermelői rendeletben szabályozott módon árusítható.
  10. A piacon vadon termett gombát csak gombaszakértői engedéllyel lehet  árusítani. Szárított gomba csak az előállító által lezárt, előírásoknak megfelelően jelölt csomagolásában árusítható.
  11. A piac nyitvatartási ideje: kéthetente, szombati napokon 07.00-14.00 óra.
  12. A piacon az árusítási tevékenység 07.00 óra előtt nem kezdhető meg, 14.00 óra után pedig nem folytatható.
  13. A piac ünnepnapokon és munkaszüneti napokon nem működik.
  14. A piacon az árusítás díjköteles, bővebb információ: www.cserfakert.hu
  15. A piacon árusító kistermelőkről az üzemeltető, a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló  55/2009. (III. 13.) Korm. rendelet  6. § (4) bekezdése szerint, piacnaponként napi nyilvántartást vezet, amelyet az üzemeltető 60 napig köteles megőrizni és az ellenőrző hatóság kérésére bemutatni. A napi nyilvántartás tartalmazza a kistermelő nevét, címét, gazdasága, illetve a termelés és előállítás helyét, regisztrációs számát, és a kistermelő által a piacon aznap árusított termékeket.
    A kistermelő köteles ezen adatait az üzemeltetőnek megadni és az adatok valóságosságát okmánnyal (személyi igazolvány, lakcímkártya) illetve hatósági határozattal (kistermelői nyilvántartásba vételi határozat) igazolni (a továbbiakban: regisztráció www.cserfakert.hu). Az a kistermelő, aki a fenti adatokat a fenti módon nem tudja igazolni, a piacon árusító tevékenységet nem folytathat.
  16. A piacon az árusító helyet elfoglalni és árusítani csak a regisztrációt követően, az üzemeltető általi árusítóhely kijelölés után lehetséges.
  17. Az árusítóhelyek érkezési sorrendben kerülnek kiadásra. A piacon a használt helyet csak rendeltetésének megfelelően szabad használni. A fenntartó a helyhasználati engedélyt azonnal írásban visszavonhatja, ha a helyhasználó a piac működésére vonatkozó szabályokat megszegi.
  18. Az üzemeltető biztosítja a Kistermelőnek azt a jogot, hogy a kistermelő a regisztrációkor a soron következő piacnap vonatkozásában árusítóhely- előjegyzéssel éljen. Ez esetben a soron következő piacnap előtti Pénteki Napon, 16.00-ig biztosítja az üzemeltető a helyfoglalás lehetőségét a kistermelő számára. Ez alapján az üzemeltető a soron következő piacnapon 06.00 óráig fenntartja a foglalás szerinti árusítóhelyet a kistermelő számára. Amennyiben az árusítóhely előjegyzéssel élő kistermelő ezen időpontig nem végzi el a regisztrációt az aznapi piacnapra, úgy az üzemeltető az előjegyzéssel érintett árusítóhelyet más kistermelő számára jogosult árusítás céljára kiadni.
  19. Az üzemeltető a tevékenységével kapcsolatban beérkező írásbeli panaszt
    köteles megvizsgálni, és az intézkedéséről, valamint annak indokairól a vásárlót a panasz kézhezvételétől, illetve beérkezésétől számított harminc napon belül postai úton vagy elektronikus levélben tájékoztatni. A válaszlevélben tájékoztatni kell a vásárlót arról, hogy amennyiben nem ért egyet az abban foglaltakkal, úgy panaszával a jegyzőhöz fordulhat. Az írásbeli vásárlói panaszra adott válasz másodpéldányát az üzemeltető köteles az ellenőrzés során az ellenőrző hatóságoknak bemutatni.
  20. A piac területén árusítást végző Őstermelők, Kistermelők, Kézműves Terméket készítők, Élmény Szolgáltatók és Árusok az árusítás helyszínén kötelesek az egyes termékek, szolgáltatások díjszabását egyértelműen a vásárlók felé feltüntetni.
  21. Az üzemeltető (vagy képviselője) a piac nyitvatartási ideje alatt folyamatosan a piac területén tartózkodik és ellenőrzi a piac rendjét, valamint a kereskedés rendjét szabályozó valamennyi jogszabályi előírás betartását.
  22. Az üzemeltető a jogszabályokban, valamint a hatóságok határozataiban foglalt feltételeknek megfelelő működés érdekében a szükséges intézkedéseket minden esetben megteszi.
  23. Az árusítást folytató kistermelő is és az üzemeltető is felelős azért, ha piac területén jogszabály által tiltott tevékenység, vagy tiltott termékértékesítés történik.
  24. A piac nyitvatartási ideje alatt az üzemeltető az árusok és a vásárlók részére térítésmentesen illemhelyet és kézmosási lehetőséget biztosít.
  25. A piacon kihelyezett szemétgyűjtőket a vásárlók használhatják.
  26. A piacon árusító kistermelők a piac ideje alatt keletkezett hulladékuk elviteléről, elszállításáról maguk kötelesek gondoskodni.
  27. A piac területén a hulladék eldobása, elhagyása tilos.
  28. A piac területét az üzemeltető a nyitvatartás időtartama alatt folyamatosan tisztán tartja, zárás után pedig általános takarítást végez.
  29. A piac területen a dohányzás és az elektromos cigaretta (e-cigaretta) használata Tilos! A dohányosoknak az üzemeltető az ingatlan előtt dohányzásra kijelölt helyet biztosít!
  30. A piacon történő árusításnak az 59/1999. (XI. 26.) EüM rendelet szerinti előírásainak a betartatásáról az üzemeltető köteles gondoskodni. Az üzemeltető az e rendeletben foglalt előírások megtartását rendszeresen ellenőrzi és hiányosság esetén saját hatáskörében (vagy szükség esetén a hatóságok bevonásával) intézkedik a hiányosságok felszámolására.
  31. Ha az üzemeltető vagy a piacon élelmiszert árusító kistermelő tudomást szerez a piacon forgalomba hozott élelmiszertől, italtól eredő megbetegedésről vagy annak gyanújáról, haladéktalanul értesíteni köteles:
    a)    munkaidőben a járási hivatal járási állategészségügyi és élelmiszer
    b)    ellenőrző hivatalát, valamint járási népegészségügyi intézetét,
    c) munkaidőn kívül a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának készenléti ügyeletét, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervét, továbbá gondoskodni köteles az árusítát megszüntetéséről, valamint az árukészlet megőrzéséről.
  32. Az árusításhoz szükséges engedélyek biztosítása az árusító kistermelő  felelőssége.
  33. A kistermelő az általa forgalmazott áru eredetéről felszólítás esetén köteles hitelt érdemlő információt szolgáltatni az üzemeltetőnek, az ellenőrző szerveknek, a hatóságoknak.
  34. A nyugta-, illetve számlaadási kötelezettség teljesítése a kistermelő árus felelősségi körébe tartozik.
  35. Az üzemeltető tárolást, raktározást csak díjszabás ellenében vállal, de a tárolt árukért, vagy azokban keletkezett károkért felelősséget nem vállal!
  36. Az árusításhoz szükséges, jogszabályoknak megfelelő mérleg biztosítása az árusítást végző kistermelő feladata és felelőssége.
  37. A piacon árusító kistermelő a piac nyitvatartási idejének lejártát követő egy órán belül (szombat 14.00 óráig) köteles a piac területén az árusításhoz kapcsolódó mindenfajta tevékenységét megszüntetni.
  38. Kistermelői élelmiszer értékesítését a kistermelőn kívül a vele egy háztartásban élő személy, valamint a kistermelő házastársa, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő élettársa, nagykorú gyermeke, testvére, szülője, nagyszülője is végezheti.
  39. Az élelmiszer árusításával csak olyan személy foglalkozhat, akinek az egészségi állapota erre orvosilag igazoltan megfelelő.
    A tudottan vagy feltehetően beteg, illetve kórokozó hordozó személyek, akik olyan betegségben szenvednek, amelyek élelmiszerrel is átvihetők, valamint azok, akiknek elfertőződött sebeik, bőrfertőzésük, lázas megbetegedésük vagy lázzal járó torokfájásuk, hasmenésük van, illetve akik füléből, szeméből, orrából váladék ürül, nem dolgozhatnak olyan helyeken, ahol élelmiszerekkel foglalkoznak és ahol bármilyen kis esély is van arra, hogy az élelmiszerek közvetlenül vagy közvetetten kórokozó mikroorganizmusokkal szennyeződjenek.
  40. A kistermelő felelős az általa forgalomba hozott élelmiszer biztonságáért, minőségéért, a 178/2002/EK rendelet 18. cikke szerinti nyomonkövethetőség biztosításáért és dokumentálásáért.
  41. A kistermelő a piacon állati eredetű alap-, feldolgozatlan és feldolgozott terméket csak hatósági állatorvosi bizonyítvány birtokában hozhat forgalomba. A hatósági állatorvosi bizonyítvány (vagy annak a hatósági, vagy jogosult állatorvos által hitelesített másolatát) a kistermelőnek a piacon való árusítás során magánál kell tartania.
  42. Ha a kistermelő az általa előállított élelmiszert a piacon csomagoltan értékesíti, akkor a csomagoláson fel kell tüntetni:
    ·       a kistermelő nevét, címét vagy a gazdaság helyének címét,
    ·       a termék nevét,
    ·       a fogyaszthatósági vagy a minőségmegőrzési időtartamát és
    ·       (fogyaszthatósági időtartammal rendelkező élelmiszerek esetében) a tárolási hőmérsékletet, valaminta termék tömegét (kivéve, ha a csomagolt terméket a kistermelő a vevő jelenlétében méri le).
  43. Csomagolatlan élelmiszer értékesítése esetén a kihelyezett termék előtt a kistermelő nevét, címét (vagy a gazdaság helyének címét), valamint a termék nevét kell feltüntetni.
  44. A kistermelőnek nyilvántartást kell vezetnie az általa előállított termékek mennyiségéről, az előállítás idejéről, az értékesített mennyiségről és az értékesítés helyéről, idejéről. A nyilvántartást (vagy annak másolatát) a kistermelőnek az árusítás helyén, a piacon kell tartania.
  45. Élelmiszert csak tiszta, szükség szerint fertőtlenített, az adott élelmiszer csomagolására megfelelő csomagolóanyagban, edényzetben tartva, tárolva lehet árusítani.
  46. A piacon csak olyan nyers gyümölcsöt, zöldséget szabad árusítani, amelynek növényvédőszeres kezelésére előírt élelmezés-egészségügyi várakozási ideje letelt, és a határértéket meghaladó növényvédőszer-maradékot nem tartalmaz. Az erre vonatkozó (külön jogszabályban előírt) nyilvántartást (permetezési naplót) az ellenőrző hatóság illetve az üzemeltető kérésére be kell mutatni.
  47. Kacsa- és libatojás árusítása esetén jól olvasható „A tojás legalább 10 perces főzés után, vagy alaposan átsütve fogyasztható! ” szövegű feliratot kell elhelyezni.
  48. A kistermelő egészséges állattól származó, friss, ép, nem repedt, nem törött, szennyeződéstől mentes tojást árusíthat. Keltetett, mosott, főtt tojás nem értékesíthető. A tojást értékesítésig és felhasználásig tiszta, hűvös, száraz, jól szellőző, napfénytől védett helyen kell tárolni, a tojásokat a tojásrakást követően, 21 napon belül kell értékesíteni.
  49. Nyers tej, illetve nyers tej felhasználásával készült, nem hőkezelt tejtermékek értékesítése esetén jól látható, és az adott termékkel egyértelműen összekapcsolható módon fel kell tüntetni a „nyers tej, forralás után fogyasztható”, illetve „nyers tejből készült” jelölést. A nyers tejet +6 – +8 C között tárolva 24 óráig, 0 – +6 C között tárolva 48 óráig lehet értékesíteni. A tejet hűtés nélkül a fejés befejezésétől számított 2 órán belül lehet értékesíteni. A nyers tej csomagolása csak tiszta, fertőtlenített csomagolásra alkalmas edényzetbe történhet. Újrafelhasznált edényzet alkalmazása esetén, azt használat előtt és azt követően tisztítani és fertőtleníteni kell, ivóvízzel el kell öblíteni, és tiszta, száraz, utószennyeződéstől védett helyen kell tárolni.
  50. A tejelő állat betegsége, láza, hasmenése esetén, vagy ha a kifejt tej rendellenes, a tej értékesítése tilos, és az állatorvost haladéktalanul értesíteni kell. A nyers tejnek olyan állatból kell származnia, amely
    a) nem mutatja a tejen keresztül az emberre átvihető fertőző betegségektüneteit,
    b) jó általános állapotban van, nem mutatja olyan betegség tüneteit, amely a tej szennyeződését eredményezheti, nem szenved váladékképződéssel járó, fertőző ivarszervi megbetegedésben, hasmenéssel és lázzal járó bélgyulladásban vagy tőgygyulladásban,
    c) tőgyének bőrén nincs olyan sérülés, seb vagy elváltozás, amely befolyásolja a tej fogyaszthatóságát.
  51. A nyers tejként értékesítésre kerülő, illetve feldolgozásra kerülő tejnek meg kell felelnie az alábbi, két hónapos időszak (havi 2 minta alapján) mértani átlagán alapuló kritériumoknak:
    a) nyers tehéntej: összcsíraszám 30 C-on ml-ként 100 000 vagy kevesebb,
    b) más állatfajtól származó nyers tej: összcsíraszám 30 C-on ml-ként 1 500 000 vagy kevesebb.
  52. A piacon árusító kistermelő a regisztráció aláírásával tudomásul veszi, hogy jelen Hirdetmény és a piaci árusításra vonatkozó magyar és európai uniós jogszabályok rendelkezéseinek a betartása a piacon történő árusítás során kötelezőek.
  53. A regisztrációval és az árusítóhelyre való kitelepüléssel az üzemeltető és az árusító kistermelő között polgári jogi szerződés jön létre. Ezen Hirdetmény illetve a kistermelői jogviszonyra vonatkozó jogszabályok, valamint a piacon történő árusításra vonatkozó jogszabályok kistermelő által történő megsértése, be nem tartása olyan szerződésszegésnek minősül, amely alapján az üzemeltető (elállási jogot gyakorolva) jogosult a kistermelő árusítási tevékenységét azonnali hatállyal (helyben átadott írásbeli jognyilatkozattal) a piacon megszüntetni, illetve a piacnapot követő egy évig a kistermelőnek a piacon történő árusítási igényét visszautasítani.
  54. Termelői Piacunk Népszerűsítése Közös Érdekünk, a Cserfakertben aktívan szereplő és közösségi média felülettel rendelkező árusok kötelesek a megosztásukkal népszerűsíteni Piac Napok Dátummal megjelölt eseményét , valamint a Piac hangulatát bemutató Fényképes Galériát! A megosztásokat mellőző Árusok bejegyzéseit illetve a Fényképes galériában történő szereplésüket, szüneteltethetjük!
  55. A Piac területén árusítást végző Őstermelők, Kistermelők, Kézműves Terméket készítők, Élmény Szolgáltatók és Árusok amikor azt az időjárás lehetővé teszi az Alkalomhoz és a Profiljukhoz Illő, esetleg Saját Céglogós Öltözékben Kötelesek megjelenni a Piaci Hangulat Fokozásának Érdekében!

Kellei András
üzemeltető, tulajdonos
2022. szeptember 09.